A Stand25 menüjének otthoni elkészítése az érzelmekre (is) hat

Mit tud a Stand25 otthon, a saját konyhánkban befejezendő menüje? Mennyire egyértelmű az elkészítés módja, hogyan jelenik meg a Széll Tamástól és Szulló Szabinától megismert vérprofi örömkonyha a megannyi éve használt tányérjainkon?

A múltkoriban egy hosszabbat beszélgettünk Széll Tamással, aki mesélt nekünk a Stand25 házhozszállításáról és a két útról, ami közül választhatnak a vendégek. A munkásabb, egy cseppet időigényesebb utat választottuk, vagyis a készen érkező fogások helyett szerettük volna mi magunk befejezni a budai bisztró ikonikussá vált fogásait. Nem egy szimpla hétfő déli home office ebédre készültünk, inkább egy meghittebb, beszélgetős vacsorára.

 

Fotó: Stand 25 Facebook

Olyan ez, mint amikor egy nemesebb, nagyon jó minőségű alapanyaggal hazaérkezünk a piacról/pékségből/hentestől/zöldségestől. Akinek érzelmi kötődése van az ételhez, az képes babusgatni egy kenyeret, percekig magasztalni egy krémes, zsíros tejterméket, minden évben ugyanúgy üdvözölni az első szem zamatos epret. A Stand25 megszokott, csaknem tévedhetetlen ízei minden esetben lassításra sarkallnak, a hőtartó díszcsomagolásban érkező, némi előkészületet és átszellemülést igénylő verzió nemkülönben. Erre szokás mondani, hogy meg kell adni a módját.

 

 

11-féle étel, vagy összeállított csomagok közül választhatunk, gyakrolatilag akárhány főre — ahogy a séf mesélte, 100 fős céges főzést is le tudnak bonyolítani profi logisztikai rendszerüknek köszönhetően.

A mi csomagunk a következőket tartalmazta:
  • kacsamáj terrine, alma chutney, vajas kalács
  • halászlé pontyfilével
  • skót lazacfilé (Label Rouge), fehérboros vajmártás
  • Black Angus (USA) ribeye steak, pecsenyelé
  • zöldségköret
  • gratin burgonya
  • somlói galuska

Gusztusos papírborítás került a hőtartó hungarocell dobozra, melyben katonás sorrendben sorakoztak az elkészítésre váró halak, hús, zöldségek és a tasakokban lévő mártások, pecsenyelevek. Egy jégakkut is csomagoltak hozzá, hogy az ígért 5 óráig akár hűtés nélkül is biztonsággal kibírja a csomag. Egy boríték is jár a boxhoz, amiben receptkártyákat találunk, részletes leírással, valamint egy QR-kóddal, amit beolvasva a Stand25 videója ugrik elő, amiben Tamás befejezi az adott ételeket. Vagyis végig “fogják a kezünket”, hibalehetőség nem nagyon van. Valamennyire ismernünk kell az otthoni sütőt és a főzőlapot, egy jó minőségű teflon serpenyő is segítségünkre lesz.

 

 

Bevalljuk töredelmesen, hogy az intenzív ízű terrine vajas kalácsát amolyan étvágygerjesztőként (akár az éttermekben a kenyérkosár…) megdézsmáltuk tálalás előtt, ezért egy jó minőségű magvas bajor kalácskával helyettesítettük. A chutney és a terrine harmonikus ízeket hoztak, ennél a hideg előételnél nem volt sok dolgunk, csupán tálalás előtt konyhamelegséget elérni a terrine esetében, vékonyan megolajozni a tetejét, majd szervírozni a chutney-t, melegíteni a kalácsot.

 

Kacsamáj terrine, alma chutney

Széll Tamás és Szulló Szabina halászléje legendás, a fogásért különösebben nem rajongóknak is megér egy kóstolást. Óvatosan kellett kezelni a tiszta, gyönyörű halhúst, óvva intettek a belsőségek sózásától — a gumis állag miatt. Ezek éppen olyan kis praktikák, amik rögzülnek. Az ajánlat szerinti apróra vágott salottával tálaltuk (a hagyma nem volt a doboz része) és ez volt az első szentimentálisabb pont, hiszen felemelő érzés ilyen színvonalú ételt otthoni, saját tányérokba tálalni.

 

Halászlé

A skót lazacfilé már több időt és aktivitást kívánt, a néhány perces magas hőfokon való sütés után következett a vajfürdő és az aromatizálás fokhagymával, citrommal és kakukkfűvel. A barnuló vajas locsolgatás után zöldségkörettel és a selymes fehérboros vajmártással fogyasztottuk el a halat. Könnyed, mégis a hús minőségének és a mártásnak köszönhetően ünnepélyes fogás.

 

Skót lazacfilé, fehérboros vajmártás, zöldségköret

A legtechnikásabb, de még így is könnyen követhető és élvezetes élmény a steak többlépcsős sütése. Ezt a metódust a közelmúltban Széll Tamás el is mesélte nekünk, így magabiztosabban álltunk a füstölő serpenyő mellé. Mindent másodpercre pontosan betartottunk, hogy a nemes amerikai marhahús a legjobb bánásmódot kaphassa. Odafigyeltünk a pihentetésre, a bőséges vajhasználatra is, ám a kakukkfű-fokhagyma duót nem tettük a steak mellé, ahogy múltkor átbeszéltük a készítést — mi most a hús saját ízére fókuszáltunk. Mellé a gratin burgonya társult, krémessége szelidített a férfias húsételen.

 

A steak, különböző fázisaiban

A Somlóiról nincs képünk, csak emlékünk. A séfpáros édessége a Stand25 Belvárosi Piaci nyitása óta étlapon van, kiérdemelte “az örök Somlói” elnevezést. Széllék változata egy pohárdesszert, amit kiszállítva is hasonlóan tálalnak, erre csupán a diós morzsát kell rászórnunk, de ízlés szerint friss tejszínhab is jól áll neki. Fontos, hogy fél órával a fogyaszás előtt vegyük ki a dobozból/hűtőből, mert úgy mutatja a legjobb arcát. Pont azért nincs fotónk, amiért a vajas briós is lemaradt a kattintásokról. Jó hangulatban és finom illatok közepette néha nehéz megállni az idő előtti kóstolgatást. Az sem véletlen, hogy ha valaki 30 darab pogácsát süt, a vendégek elé már csak 25 darab kerül.

 

Az a bizonyos Somlói, természetes közegben Foto: Designfood/Fekete Antonio

A Stand25 otthon befejezendő, némelyik fogás esetében sütést is igénylő, házhoz szállított menüjét élvezet elkészíteni, de még nagyobb öröm az elfogyasztása.

Párban, barátokkal, de egyedül is jó választás lehet Széll Tamás és Szulló Szabina előre összeállított, vagy saját ízlésre hangolt doboza.