Egy vacsora, ami beragyogja a hetet — ilyen a Fricska aktuális ajánlata otthon

Novemberben beszéltünk utoljára — azóta csupán decemberben pihentek meg egy szusszanásnyit a Fricskában. A VII. kerületi gastropub ugyanúgy készül az ebédekre és vacsorákra, mint 2020 előtt bármikor. Az ízek nemkülönben izgalmasak, ráadásul a tálalás is igényes és törődő. Ilyen az, amikor bármilyen akadályt gördít az élet valaki elé, meg tudja ugrani azt. Giczi Andor és Nagy Szabolcs vacsorasora beragyogta az egész hetünket.


Az ismételt étteremzárásokat követő egy hétben beszélgettünk, azóta pedig mit sem változott a helyzet, még mindig nem térhettek vissza szokásos mindennapjaikhoz a vendéglátásban dolgozók. Soron következő éttermünk a Fricska, akiktől 2015 óta megszokhattuk, hogy modern, következetes és stílusban sosem csapongó bisztrókonyhát visznek, Giczi Andor és Nagy Szabolcs irányításával. A Dob utcai pincehelyiség gasztropubjának teljesítménye a mi szemünkben sosem billent meg, evidencia, hogy Dining Guide Top20-ban a helyük. Illetve az elsők között voltak, akiket az Á la carte & Home listánkra is felírtunk. 

 

 

A Fricskának sikerült megcsinálnia azt, amit keveseknek: a táblás ebédajánlatot teljes egészében át tudták emelni a virtuális térbe: minden nap feltöltik az újabb fogásokat. Ez a koncepciójuk, ők így működnek, nem engednek belőle. Ezért az évek alatt bevált és népszerű 3 fogásos ebédmenüjük, ami kategóriájában kvázi verhetetlen (3850 forint), kiszállítással is ugyanúgy elérhető 11:30-15:00 között. A vacsora étlapja többnyire fix, így mi most az állandó fogások közül választottunk.

Bőkezűen bántak a kínálattal: 7-féle előétel, 10-féle főétel és 4-féle desszert közül választhatunk.

A fricskások nem álltak be a mindenáron magyaros comfort food-ot szállítunk sorba, saját stílusukat viszik tovább. És milyen jól tették!

 

A pakkunk tartalma

Mivel a kiszállító cég hatótávolságán kívül estünk, ezért inkább személyesen mentünk be a rendelésünkért, szívélyes volt a fogadtatás, kicsit összefacsatrodott a szívünk az üres üzlethelyiség láttán, de a konyha zajai, beszélgetései és persze illatai azonnal irányba állítottak: ez egy helyzet, keseregni kár. Ráadásul pillanatokon belül már az autóba is pakoltuk a csomagot. A 20 perces hazaút kis túlzással felért az étlapról választás utáni várakozással — bár nyilván egy pohár bor és néhány szívünknek kedves ember társaságában, egy asztalnál ideálisabb lett volna… viszont most ez van.

 

Fotó: Fricska

 

A Fricska házhoz szállított/elviteles csomagolása ízléses és mellőzi a felesleges műanyagot (minden elviteles eszközük lebomló, környezetbarát anyagból készült) ráadásul a tálalás is úgy lett kitalálva, hogy ne másszanak el szállítás után sem. Sokat beszéltünk már arról, hogy jó megtisztelni a rendelt ételeket és otthon, saját tányérra tálalni őket, de néhány esetben nem éltünk ezzel — most sem, mert megbontottuk volna például a kacsamáj egységét, amit értő kezek rendeztek be a papír csomagolásba.

 

Fotó: Fricska

 

Elsőnek az ázsiai ihletésű mangalica orjalevest kanalaztuk: újhagyma és koriander frissítette a mély ízű, mangalica húsos gerinccsontjából főzött levest. Rizstészta, shitake gomba, mangalica, illetve egy fürjtojás és roppanós cukorborsó került bele. Gazdag leves, amire nem húzható rá a vietnami, japán vagy éppen thai skatulya, egyszerűen fantáziadús és kicsit sem igényli a csípőset.

 

Mangalica orja leves

 

Erős kezdés után következett a kacsamáj paté, ami a klasszikusabb alma, körte helyett mangóval kínálnak. A mellé helyezett magvas kalácson kívül a csomag kenyereire is kentünk a selymes patéból: minden falatra jutott a kétféle textúrában megjelenő gyümölcsből (püré és mangókockák) és csavarként a füstölt harcsából is. A kacsamáj önmagában, a trópusi ízzel is klassz lett volna, a harcsa emelt a téten.

 

A kacsamáj

 

Nehéz volt a döntés, hogy a spenóttal, paszternákkal, tortellinivel körített branzino, vagy a bárány fartő legyen a főétel — végül az utóbbinál maradtunk. Az egységes szerkezetű, omlós bárányt élmény volt vágni is. Paradicsom és gyöngybab körítést ígértek, citrommal — ez egy remek közel-keleti jelleget adott a fogásnak.

 

Bárány fartő, citrom, paradicsom, gyöngybab

 

A desszert is ezen a mediterrán-keleti vonalon maradt, és bár pisztáciatortának keresztelték, biztosan megemlíteném a hangsúlyos kardamomot is. Legalább annyira volt sós, mint édes, nem csordult túl, frissítette az ízes mandarin.

 

Pisztáciatorta

 

2021 januári elviteles vacsoramenünk kóstolása után pedig elégedetten dőltünk hátra.

Bebizonyosodott, hogy aki nem ködösít, hanem átgondoltan, sallangmentesen, örömmel főz, és mindezt értően tudja prezentálni, az majdnem mindegy, hogy mutatós papírdobozokba, vagy porcelán tányérra teszi a kacsamájat. Az érték érték marad, a szív és a kraft benne van.