Lunch és brunch boxokat kóstoltunk: a Szimply sietős ebédek, a Horizont ráérős reggelik alternatívája

A közelmúltban beszélgettünk Bajkó Péterrel, a fővárosi Horizont, a Szimply és a Kontakt tulajdonosával, most pedig élesben próbáltuk ki a brunch-ra és az ebédre szánt összeállításaikat. Fiatalos és változatos kivitel mindkettő, felválthatja akár a gyenge minőségű ebédrendelő konyhák hétköznapi ajánlatait. Ráadásul ahogy előző cikkünkben írtuk, mindez nem csak a belvárosi lakosok kiváltsága.

2013-ban nyitott meg a Kontakt kávézó, 2016-ban pedig a Szimply reggeliző született meg, közel az Astoriához, a Röser-udvarban. A kezdetektől sós és édes, a nemzetközi trendekhez igazodó, gondosan kitalált reggeliket készítettek, “kortárs” hozzávalókkal: avokádóval, magtejekkel, egészséges gabonákkal, szezonális gyümölcsökkel, mikrozöldségekkel. Amolyan délelőtti találkozóhelyként gondolunk rájuk, dzsúszokkal a kis teraszon csevegő/dolgozó fiatalokkal, türelmesen várakozó négylábúakkal.

 

Fotó: Szimply/Nagy Domokos

Három évvel később még egyet emeltek a téten, átalakították a régi Híradó mozit, az Erzsébet körúton, a New York kávéház mellett, ebből lett a Horizont. Kifejezetten brunchokban gondolkodnak, újhullámos kávékkal, mocktailekkel, dzsúszokkal támogatva. Ez egy elegánsabb tér, ez pedig a fogásokra is igaz. Elég csak átfutni a közösségi oldalaikat — London, Berlin, Koppenhága reggelizőiben találkozunk hasonló színvonalú tányérokkal. Ami 2020 előtt teljesen kézenfekvő volt, az mára sajnos megváltozott, a reggeliző/kávézó intézmények is nehéz helyzetbe kerültek, pláne az olyanok, mint a Szimply és a Horizont, akik többet nyújtanak az elviteles kávé-péksütemény kombinációnál. Ők viszont nem csüggedtek, elindultak a nehezített pályán.

 

Fotó: Horizont/Nagy Domokos

A home office amilyen kellemes tud lenni, ugyanannyira feszítő is időnként: nehéz optimális időbeosztást kitalálni, beiktatni a főzést, a munkába/iskolába indulókat ellátni a napi betevővel. Sokan élnek a heti ételszállítás lehetőségével, viszont tudvalévő, hogy praktikus, de gasztronómiailag ritkán kielégítő megoldások ezek. Egy idő után fennáll a veszélye, hogy úgy érezzük, minden dobozban hasonló ízek és textúrák köszönnek vissza, hamar rá lehet unni, még akkor is, ha esetleg egy színvonalasabb szolgáltatótól rendelünk.

 

Bajkó Péterék a Szimplyvel úgy döntöttek,  hogy minőségi és változatos alternatívát nyújtanak hétről hétre 5 ételből álló boxokkal. Teljesen fakultatív, hogy ki miként használja fel a fogásokat – ebédre, vacsorára, közös családi megosztós étkezésnél is jól jöhetnek. Ráadásul úgy gondolják, a külső kerületek lakói és Budapest agglomerációja is igényelné a hasonló szolgáltatást. Beszélgetésünk után úgy döntöttünk, hogy kipróbáljuk a Szimply Lunch Boxot és a Horizont Brunch csomagot is.

 

Ahogy megszokhattuk mindhárom hely esetében, fontos a környezettudatosság és a dizájn is, ez pedig most sincs másképp: mindkét ajánlat masszív papírdobozban érkezik, az eddigi rendeléseink körül ez az egyik legkevesebb hulladékkal járó pakk. A brunch csomagolása olyan, akár egy játékbabáé: egy ablakon keresztül láthatjuk a “megterített asztalt”.

A Szimply Lunch Box fogásai

Egy dobozban öt fogást találunk — vegetáriánus és húsos dobozok közül lehet választani a saját honlapról, ahol pontos leírást láthatunk az ételekről és az allergénekről is. A dobozt hűtött helyen kell tárolni, hiszen a benne lévő ételek még rámelegítést kívánnak. Direkt nem az elkészítést írtuk, hiszen a leveseket, egytálételeket tényleg csupán fel kell melegíteni, a kóstolt fogások közül egy csőben sült padlizsánnak kellett 10 perc a sütőben, de a többi fogással még hamarabb elkészültünk. A legapróbb hozzávalót is becsomagolják és küldik nekünk, nincs “rejtett” komponens, amit elő kell varázsolni a hűtőszekrényből (például vaj, tejszín, fűszerek, magvak).

 

A dobozban színekkel jelölik az összetartozó hozzávalókat, nem is tudjuk összekeverni őket.

Hosszas leírásra nincs szükség a készítéshez, hiszen tényleg 3-10 perc az, amit rászánunk a melegítésre és tálalásra. Praktikus kivitelezésű és friss ételeket tehetünk az asztalra.

 

 

Legmegnyerőbbnek a vichysoisse zöldségkrémlevest (hagymákból és burgonyákból készített vastag francia krémleves) ítéltük, melynek selymes textúrájához és ízeihez ropogós fűszeres krumpliszirmok érkeztek. A levest hidegen és melegen fogyasztva is ajánlották —mi a melegítésnél maradtunk. A kellemes, európai szájízre hangolt vöröslencse dahlt össze kellett forralni a kis tálkában lévő kókusztejjel, a tetejére kókuszcsipszet és koriandert szórtunk. Az indiai kifőzdék erősen fűszeres dahljai helyett egy reformabb változatot készített a Szimply.

 

 

Sütőben melegedett fel és olvadt a töltött padlizsánra a sajt — az adag egy fél padlizsánt jelent, nagyétkűeknek bizonyára beleférne a fűszeres, töltött zöldség másik fele is. Nyári tekercset (hidegen tálalt Délkelet-ázsiai zöldséggel, tésztával és opcionálisan hússal/rákkal töltött rizslapok) is csomagoltak előételképp,  szerintünk ez volt a box legkevésbé eltalált tétele — túlságosan tésztahangsúlyosra sikerült. Ezt jeleztük is a csapatnak, akik rögvest kivizsgálták a receptúrát.

 

 

Az ázsiai vonalat folytatva egy pad thai-jellegű, húsmentes üvegtésztás egytálételt is melegítettünk, a spárgával összekötött vékonymetélt jól választás volt a Szimply részéről, a melegítés után nem lett gumis állaga, pedig az üzletekben kapható ázsiai tésztákkal sajnos sokszor pórul jártunk már. Földimogyoró, sült hagyma, lime és koriander járt a könnyed fogáshoz.

 

Ez a könnyedség minden Szimply lunchboxos ételre igaz: súlyos, elnehezítő fogásokat nem szállítanak házhoz, így nem kell tartanunk az ebéd utáni ellustulástól.

 

Bőségdoboz Horizont-módra – így néz ki a brunch box

Erős vállalás a hétvégi villásreggeli házhoz szállítása. A Horizont magas színvonalát, innovatív konyháját és dizájnos tálalását nehéz ügy az otthonokba vinni, ezért konkrétan egy dobozba tálalnak sok zöldséggel, gyümölccsel, tojással, kolbásszal, illetve a sütőben kis időt kérő bagellel és belga waffelekkel. Ez a kivitel olyan, akár egy babás doboz, “ablakon” láthatjuk a tartalmát.

 

Ránk van bízva, hogyan állítjuk össze a bagelt — vajat, áfonyalekvárt, mogyoróvajat, juharszirupot kapunk a péksütemények mellé. A kicsit megpirongatott bagelből szendvicset készítettünk kis kolbászokkal, tojással és zöldekkel, a waffelre előbb lekvár és mogyoróvaj került, amolyan amerikai módra, a következőt pedig lágy vajjal, juharsziruppal, törökmézszilánkokkal és málnaszemekkel díszítettük. Két személyre kiadós reggeli, pláne kávéval vagy dzsússzal (ezeket nem rendeltük meg, otthon készítettük el).

 

 

A Szimply és a Horizont boxait a külvárosba és az aggelomerációba is szállítják, ami külön jó hír azoknak, akik élnének a lehetőséggel, de mégsem tudnak rendelni, mert kívül esnek az appok és szolgáltatók határain.