Üde, friss sushikban igazán erős a TOKIO Budapest

Szerencsés helyzetben vannak azok a budapesti vendéglátóhelyek, amelyek saját, állandó vendégkörre támaszkodhatnak, és nincsenek a turistákra utalva. Ilyen a Lánchídtól karnyújtásnyira lévő TOKIO Budapest is — hiába a lokáció, estéről estére éhes üzletemberekkel és csinos hölgyekkel telik meg a vendégtér. Ők azok, akik most az otthonukban sem mondanak le a friss sushikról.

Igaz, a 2000-es évek nagy sushi-hulláma már elcsendesedett, de a híres japán fogás sokak kedvence, trendektől függetlenül. Hiába menő(bb) most a hawaii poke bowl, vagy a bubble waffle, aki szeret jóllakni maki-nigiri-inari-sashimi falatokkal, az időről időre megkívánja a sushit. Kifejezetten olyan fogásról van szó, amit nem lehetetlen elkészíteni otthon, mert egy idő után benne van az ember kezében a mozdulat, megtanulja, hogy mennyire ragadósan és milyen textúrával a legjobb a rizs — viszont mégis sokkal jobban esik profik által készítve. Ennek a műfajnak esszenciája a magas minőségű és kiemelten friss alapanyag, ezért is érdemes szakértőkre támaszkodni.

Fotó: TOKIO Budapest

A TOKIO Budapest egy olyan találkozóhely, ahová több törzsvendég jár, mint egyszeri látogató. Vannak, akik kifejezetten a konyha miatt, mások a miliőért, megint mások pedig a koktélokért érkeznek. Konyha szempontjából évről évre egyre bővebb étlappal készültek, bemutatva a japán és akár a többi ázsiai konyha sokféleségét, és lazább oldalát is. Ezzel a vonallal pedig nem hagytak fel a kiszállítás idejében sem: a komplett menüjüket állították át elvitelre és házhoz szállításra. Még a legkedvesebb koktéljuk is kapható “csomagolt” formában.

A klasszikus elkészített ételek szállítása mellett élhetünk a TOKIO Home Edition DIY kit-tel is, ami egy két személyre megálmodott doboz, a sushik minden hozzávalójával, segítő videóval. Vákumzacskóban érkeznek a friss halhúsok, a nori lapok, a gyömbér, és az összes többi kellék. Azoknak szól, akik közös élményre vágynak, próbára tenné magukat sushi-tekerésben.

Mi a hagyományos kiszállítást választottuk, többféle étellel. A TOKIO-csapat dolgozójától vettük át a papírzacskókba bújtatott ételeket, a kedvelt közvetítő cégek mellett ők is Budapest útjait járják, zónákra osztották várost. Üdvözlendő, hogy lefedik a budai és a pesti oldalt is.

A csomagjaink

Ízléses, praktikus és ötletes a csomagolás, már a papírzacskón találkoztunk az étterem köszönet nyilvánításával. Ritkán látni fekete habszivacs dobozokat, de stílusukhoz nem nagyon menne a kommersz fehér. A leves egy logózott befőttes üvegbe került, hogy véletlenül se lötyögjön ki, a sushik a műfajhoz legjobban illő dobozkákban, a rizses egytálétel papírdobozban jött. Biztonságosan helyezték el a szószokat is, több evőpálcikát küldtek, igényes, nagy formátumú és vastag szalvéta is járt a pakkhoz.

 

Egy klasszikus miso levessel kezdtünk — hozta a kötelezőt, a mennyiség bőséges volt, jó leves-wakame alga-tofu aránnyal. Alap leves ez, amit a nap bármely szakában érdemes “iszogatni”. Ezt követően az összes fogást egyszerre tálaltuk, amolyan megosztós formában. Maradtak a gusztusos dobozokban, ezekből csipegettünk.

Miso leves

Kalifornia makikat, a Deep San névre hallgató, illetve a Sake Avokado nagyobb méretű tekercset mártogattuk szójaszószba, valamint a ropogós Daikon reteksaláta wasabis yuzu szószába. Szabály nincs, miért is ne próbáltuk volna ki ezt a kombinációt? Mind a salátára, mind a sushikra jellemző az üdeség. Roppanós zöldségekkel találkoztunk a garnélás Yakimeshi rizsételben is — viszont kellett rá a mungóbabcsíra és a már említett yuzus szószból is öntöttünk rá, mert hiányoltuk a fűszerességet.

Egy asztalnyi TOKIO

A Crispykka izgalmas vállalás, csiliolajos majonéz dukál az olajban kisütött apró tintahalgyűrűkhöz és lábakhoz. Ha nem a TOKIO-ból rendeljük, akkor akár egy mediterrán tengerparti vacsora előételének, “fritti”-nek is megfelelt volna. Sajnos az olajban sült finomságoknak nem tesz jót a szállítás, érdemes otthon a sütőben pár percre, magas hőfokra bedobni őket, hogy ismét ropoghassanak. Bár ez nem a DIY box volt, de nem árt egy kis lelemény.

Crispykka

Sake Avokado

 

Biztos, hogy nagyobb öröm a kivilágított Lánchíddal a háttérben elmajszolni a forró tintahalakat, de most maradt az étkezőnk és a remények, hogy fogunk még kiszállítás helyett este 8-ra asztalt foglalni és nehezen dönteni Porn Star Martini és gyöngyöző saké között.

 

Deep San

 

Összességében úgy tapasztaltuk, a TOKIO kiszállítós ételei közül a sushik a legerősebbek, és ha a fővárosi házhoz vitt sushi kínálatot vizsgáljuk, érdemes végigpásztázni a hosszú és változatos kínálatukat.